Frågan ställs på sin spets i förra veckans avsnitt av Vetenskapens värld. Två brittiska enäggstvillingar, Chris och Xand van Tulleken, läkare, sätts på varsin diet: den ena med massor av socker/kolhydrater och minimalt med fett och den andra med massor av fett och minimalt med socker/kolhydrater. Vem har bäst hälsa efter en månad? Även om det vetenskapliga underlaget är rätt skralt – undersökningar av detta slag brukar inkludera tusentals personer – så är de två bröderna extra lämpliga tack vare deras identiska genetiska uppsättningar.
Kost- och dietdebatten bjuder på en större meny av åsikter än någonsin tidigare. De flesta verkar handla om just att minska intaget av något för att samtidigt öka någonting annat – antingen eller-dieter. De flesta har kolhydraterna som sina evigt svurna fiender.
Resultatet då? Båda bröderna gick ner i vikt, mest brodern som gick på fettdieten. Men det till bekostnad av flera kilo tappad muskelmassa och klen mental och fysisk kapacitet. När kroppen inte får sina kolhydrater måste den nämligen ta en omväg för att skapa energi, våra muskler blir bränsle. Dessutom utvecklade brodern på fettdieten begynnande diabetes. Diabetes av fett alltså, inte av socker. Det kanske mest häpnadsväckande resultatet i hela experimentet.
En forskare som ägnat åratal med att forska på fett och socker uttalar sig försonande: fett och socker var för sig skiljer sig inte märkbart vad gäller skadlighet, det är kombinationen av de båda som får midjemåtten att expandera och sjukdomarna att skjuta i höjden. Eller rättare sagt, kombinationen av dåliga kolhydrater och fetter (ingen större överraskning där). När man i dokumentären gick runt på New Yorks och Londons gator och erbjöd människor olika sorters donuts, föredrog de flesta donut:en som råkar ha en kombination av precis 50 % socker och 50 % fett. En perfekt kombination av fett och socker tycks vara som kattmynta för oss människor.
Så återigen verkar det gamla goda ”lagom är bäst” vara just bäst. Men det ger varken förstasidesrubriker, kokbokskontrakt eller skaror av människor som försvarar sin nya livsstil som en politiker försvarar sitt partiprogram.