Inom vården pågår en ständig jakt efter effektivisering och digitalisering. I takt med att både vårdpersonal och patienter vill ha snabbare information, behövs mer pålitliga medel som kan leverera detta. Tack vare QR-koder blir det omöjliga möjligt.
Termen QR-kod är en förkortning av engelskans Quick Respons och kan enkelt förklaras som en mer avancerad form av streckkod formad som en fyrkant. En QR-kod kan lagra en större mängd information än den traditionella streckkoden, vilket gör QR-koder speciellt hjälpsamma i till exempel informationssyfte. En verksamhet har, med hjälp av en QR-kod, oändligt med möjligheter att effektivisera och modernisera verksamheten inom många olika aspekter. Att hantera bokningssystem, ladda ner appar eller bli dirigerad till en specifik hemsida är några exempel. Allt som behövs är en mobiltelefon. Inom vården används QR-koder flitigt på en daglig basis, främst för att beställa varor men även vid föreläsningar när material ska laddas ner. På flertalet sjukhus har QR-koden även hittat sig en plats på informationsblad som riktas till patienter, där patienten kan få ytterligare information genom att scanna koden.
I bland annat Japan och Uruguay hittar du QR-koder på gravstenar, de tar dig till en sida med mer information om den avlidne personen. En åtgärd som idag används flitigt av privatpersoner är att lägga in en nödkontakt och medicinsk information i sin telefon, som kan nås även om telefonen är låst. Inom en snar framtid hoppas man kunna komplettera eller ersätta dessa nödkontakter med små klisterlappar med QR-koder som sätts utanpå telefonen. Dessa QR-koder kommer, precis som tidigare, innehålla viktig information för vårdpersonal om bland annat ens medicinska bakgrund.
Förutom att QR-tekniken förenklar kommunikationen och informationsspridningen, värnar den även om miljön då information blir digital och mer lättillgänglig. Dessvärre skapar även detta ett beroende av ett fungerande internet – som verkligen inte är någon miljövän.