AI-glass, AI-pommes, AI-meterologi och AI-influerare – i Kina finns redan allt

Jonas

I Kina som är en global ledare inom artificiell intelligens används AI i allt från glass till influerare, och vissa sträcker sig så långt som att påstå att AI skapar den nya världen.

Den populära ChatGPT är förbjuden i Kina. Men det hindrar inte kineserna från att få sin beskärda del av AI-chatbotar. Tech-företaget Baidu var snabba på bollen och har tagit fram chatboten ERNIE. Och Alibaba Groups har tagit fram chatboten Tongyi Qianwen som är interagerad i alla deras produkter – från plattformar för kommunikation, näthandel och videoströmning till mjukvara för GPS.

Universums hjärta är AI-tjänster, i alla fall om man frågar teknologijätten Tencent som har integrerat AI i sina IT-tjänster till företag, MaaS Hunyuan. Dessa molnbaserade tjänster erbjuder genvägar till AI-funktioner genom färdiga och kontinuerligt uppdaterade AI-moduler. Ordet Hunyuan kan översättas till just ”universums ursprungliga hjärta”. Och om Tencent har tagit fram universums hjärta så har Huawei tagit fram en AI som är skapare av den nya världen. Det är i alla fall förhoppningen, att med hjälp av sin AI-modell Pangu förändra hela industrisektorn. AI-modellen ska användas inom ekonomi, företagsledning, tillverkningsindustrin, gruvdrift, järnvägstransport och meteorologi. Och ordet Pangu betyder just världens skapare i kinesisk mytologi.

Den mest berömda modebloggaren och influeraren i Kina är en virtuell människa, AYAYI, också skapad av Alibaba Groups. Hennes modeblogg följs av miljoner kineser och hon har reklamkontrakt med företag som Dyson, Dior och Prada. En annan digital influerare är mangakaraktären WAHIN Girl. Hon är ansiktet utåt för vitvarumärket WAHIN, som ägs av världens största tillverkare av hushållsapparater, Midea. Som varumärkets frontfigur hanterar hon kundserviceärenden och interagerar direkt med konsumenter.

En Big Mac av brons med pommes frites av jade, nedsköljt med cola ur en mugg av finaste porslin – vattnas det inte i munnen? Med AI till hjälp har konceptkonstnären Tudo_man gett de ikoniska produkterna från snabbmatskedjan McDonald’s ny skepnad, likt föremål ur Kinas konstskatt. Till dessert kan du få glass med smak framtagen av AI. I fjol lanserade Kinas svar på Häagen-Dazs, Zhong Xue Gao, lågprisglassen Sa’Saa. Namn, produktdesign, smakförslag, reklamkoncept och annonsering genererades huvudsakligen av AI-modeller. En av kreatörerna bakom glassen är ovan nämnda chatbot ERNIE.

Facebook
Twitter
LinkedIn