När man pratar om de stora annonsplattformarna på nätet så tänker man ofta på AdWords (köpta sökord på Google), Facebook och LinkedIn. Samtliga tjänster erbjuder möjligheten att rikta in sig mot geografiska platser och språk, men beroende på vem du vill nå så har de sina för- och nackdelar. Plattformarna erbjuder olika betalningsmodeller, men den vanligaste är PPC (pay-per-click), vilket innebär att du faktureras först när någon klickar på annonsen. I vissa fall kan du även välja att betala för visningar.
AdWords
Oavsett hur smalt ditt affärsområde är så kan du vara säker på att någon Googlar på det nästan varje dag. Då kan du köpa relaterade sökord, och om någon söker på dessa ord så visas din annons före det vanliga sökresultatet. På så sätt kan du nå en väldigt detaljerad och intresserad målgrupp. Via AdWords kan du även skapa kampanjer på YouTube. Google är dock inte lika exakt som övriga plattformar vad gäller ålder och kön.
Facebook
Det största sociala nätverket bland svenska internetanvändare är Facebook. Drygt hälften av alla internetanvändare är på Facebook varje dag och 71 procent är det någon gång (Svenskarna och internet 2016).
Om du vill nå ut till i stort hela Sveriges befolkning och välja målgrupper utifrån kön, ålder, intressen eller relationsstatus så är Facebook rätt plattform. Du kan få förhållandevis billiga klick och många visningar, men målgruppen kan bli lite trubbigare än på övriga plattformar. Facebook är sammanknutet med Instagram (Facebook äger tjänsten), och när du skapar en kampanj på Facebook så kan du välja att den även ska visas på Instagram. Det går också att annonsera i Facebooks meddelandeapp Messenger.
LinkedIn
Linkedin är det tredje största sociala nätverket i Sverige sett till hur stor andel av internetanvändarna över 16 år som använder det. 26 procent av alla internetanvändare använder någon gång Linkedin. Men den dagliga användningen är låg, endast 2 procent (Svenskarna och internet 2016).
LinkedIn är ofta ett självklart val för B2B-marknadsföring. Här kan du rikta dig mot olika människor utifrån deras yrkesroller men även bransch, befattning, utbildning eller företagsstorlek. LinkedIn har också bra koll på medlemmarnas ålder och kön. Här handlar det ofta mer om att bygga långsiktiga relationer än direktförsäljning.