Vi pratar inte om fallskärmsavtal, utan om riktiga fallskärmar. När Carl Borrebaeck gjorde lumpen var det som fallskärmsjägare. När tjänstgöringen var slut påbörjades studierna i molekylär immunologi, samtidigt ägnade han sig åt att sälja fallskärmar på löpande band. För var sjätte såld fallskärm fick han den sjunde gratis. Här väcktes ett intresse för affärer. Och många affärer har det blivit, Carl Borrebaeck har varit med och startat 6 bolag.
– Det roliga började 2005, när vi startade vårt cancercenter CREATE Health. Vi hade idén om ’personalized medicine’, som det pratas väldigt mycket om i dag. Jag och 6 andra professorer ansökte om pengar till ett projekt och drog in totalt 55 miljoner i konkurrens med 114 andra. Totalt har det blivit mer än 200 miljoner bara till centrat. Sedan dess har vi utvecklat flera läkemedelskandidater. Alligator är ett exempel på det. 2015 gjorde Alligator Sveriges största deal någonsin för en singelmolekyl, som licensierades av Johnson & Johnson för 710 miljoner dollar. Nästa år firar CREATE Health 15-årsjubileum. Det är det mest framgångsrika som vi gjort. Sen har vi SenzaGen, som är minstingen, men ett favoritbolag.
Berätta om SenzaGen
– Vi har tagit fram en cellinje som gör att vi kan se hur immunsystemet reagerar på kemikalier, på ett väldigt prediktivt sätt.
SenzaGen kan idag redan ersätta djurförsök inom t.ex. kosmetikaindustrin. Men det handlar om mer än så.
– Potentialen är otrolig. Vi öppnar upp en enorm marknad. Kosmetika är den lilla marknaden. Vi kör pharma, vi kör med-tech, kemikalieindustrin. Det kan bli hur stort som helst. Bolaget är idag värt 500 miljoner kronor.
Var har ni mer på gång?
– En grej inom e-hälsa, PainDrainer. Det är en molnbaserad webbapplikation som bygger på AI och riktar sig till kroniska smärtpatienter.
Hur fungerar PainDrainer?
– Problemet i dag för de som lider av kronisk smärta, i t.ex. ländrygg, nacke, skuldror, är att de inte vet vad som är deras pain triggers. Vi har byggt en applikation där du får fylla i vad du gör under en dag, dina sysslor samt din smärta. Efter 8–10 dagar kan du få 2 olika resultat. Det ena är en prognos som hjälper dig i din planering. Om du t.ex. ska gå på bröllop om två dagar, där du behöver vara så smärtfri som möjligt. Då får du ett förslag som är baserat på dina egna patientspecifika data som säger hur mycket du kan träna, hur mycket hushållsarbete du kan göra osv. Det andra är att man kan analysera smärtan väldigt lätt och illustrera hur den ser ut. En användare av appen berättade att hon inte förstod varför hon hade så ont just under måndagen och tisdagen. Då kunde hon se i appen att hon hade jobbat för mycket i just trädgården. Nästa steg är att visa klinisk evidens i större studier, så vi har fyra kliniska prövningar pågående, 3 i USA och 1 här i Sverige.
Vad är det som driver dig?
– Jag får en fullständigt euforisk känsla när jag tänker på att det jag har jobbat med på labb, dag och natt i 5-6 år, plötsligt kan komma till nytta för någon. Exempelvis en cancerbehandling som förlänger livet med några år. Förutom det så tycker jag att det är roligt. Man hinner med det man tycker är kul. Hade jag inte tyckt det var kul så hade jag inte gjort det.
”Medicon Village, hade det legat i Stockholm så hade det varit en nationell angelägenhet, här blir det en regional kuriositet för huvudstaden.”
Vad krävs för att driva den här typen av bolag, förutom bra människor?
– Det krävs sense of urgency, det brukar jag understryka. Jag kommer att tänka på min gode vän Gregory Winter, som fick Nobelpriset 2018. Han var ju här på Medicon Village och höll en föreläsning. Hans företag köptes av Astra Zeneca för över 1 miljard pund. Han menar: ”If you don’t do it today, somebody else will do it”. Det låter lite stressigt. Men det är så otroligt viktigt. Likaså time to market är väldigt viktigt, att få ut produkten. Annars kommer någon annan göra det. Oavsett hur smart man är, vilka idéer man har. Om man inte gör det själv så kommer någon annan göra det. Det är bara så.
Hur ser du på Medicon Village?
– Medicon Village, hade det legat i Stockholm så hade det varit en nationell angelägenhet, här blir det en regional kuriositet för huvudstaden. Men det är extremt framgångsrikt. 1900 anställda, över 100 bolag. Att starta ett bolag här, är hur enkelt som helst. Du har business advisors, du har SMILE inkubatorn. Delvis kapital. Du har patentbyrån, som sitter här. Allt finns här. Hade det här funnits i Stockholm så skulle staten säkert gått in med miljoner. Allting här är skapat av Medicon Village själva med Mats Paulssons stora stöd.
Namn: Carl Borrebaeck
Yrke: Bolagsbyggare, styrelseordförande och professor vid institutionen för immunteknologi
Bor: Lund
Familj: Fru och tre vuxna barn
Gör på fritiden: Seglar, åker skidor och kör bankörning med Porsche GT3.