Nu när vi har tagit farväl av 2022 och kommit in en bit på det nya året kan det vara läge att stanna upp och reflektera lite kring sina kommunikationsstrategier. Vi tenderar ju till att hålla fast vid gamla vanor för bekvämlighetens skull, men det är såklart inget vinnande koncept i en bransch som är i ständig utveckling. Dagens kunskap är så gott som föråldrad i morgon. SEO (sökmotoroptimering) har visat sig vara ett praktexempel på detta. Dessutom är det en utveckling som man inte har råd att blunda för eftersom det alltid har varit ett av de absolut bästa (och billigaste) sätten att driva trafik till en sajt.
För några år sen handlade SEO mest om att pressa in så många relevanta sökord på som möjligt på sajtens alla sidor. Detta blev då ett sätt att skapa legitimitet för internets sökmotorer (läs Google), som har avsikten att förse sina användare med så träffande sökresultat som möjligt. Om man bara upprepar sina sökord tillräckligt ofta så måste det tyda på innehåll med hög relevans, eller hur? Nja, riktigt så enkelt är det ju inte. Däremot var det alldeles för enkelt att manipulerade sökalgoritmer för att komma högre upp i sökresultaten än vad man sannolikt förtjänade. Notera att det här var omkring 2008. Så här 15 år senare har sökmotorerna blivit betydligt smartare, och fokuserar snarare på ämneskontext än sökord. Förra året uppdaterade Google sina sökalgoritmer. Dessa uppdateringar kan delas in i tre breda kategorier:
- Kärnuppdateringar: för bättre och säkrare sökresultat.
- Hjälpsamt innehåll: för användbara och relevanta sökresultat.
- Upplevelse: för förbättrad användarupplevelse över alla plattformar.
Det är uppenbart att användarupplevelsen är i fokus här. Men i takt med sökalgoritmernas ökade komplexitet har det blivit svårare att hantera SEO som verktyg. Kom ihåg att kvalitet numera trumfar kvantitet med hästlängder. I stället handlar det om att försöka ge sina webbplatsbesökare den bästa möjliga upplevelsen de kan få.
Nu är vi alltså långt förbi sökordens obevekliga storhetstid. En positiv utveckling på många sätt, tycker vi. Men tveka inte på att höra av dig om du behöver lite hjälp på vägen när du navigerar i det snåriga SEO-träsket.