Läkemedelsbolag i USA inleder allt fler samarbeten med influencers för att marknadsföra sina produkter. Instagrams och Facebooks stigande popularitet ger stora möjligheter för att nå ut till potentiella patienter.
I flödena hittar du inte bara bilder på gulliga katter, soldränkta stränder och piffiga middagar i perfekt motljus. Nu fylls sociala medier med reklam för bröstimplantat, botox, insulinpumpar och psoriasismedel. I Sverige är denna typ av marknadsföring både otänkbar och otillåten, i USA finns riktlinjer. Tyvärr verkar de inte räcka till.
Marknadsföringen väcker en mängd frågor och etiska överväganden. Dessutom är det svårt att kontrollera vad som skrivs i samband med inläggen och vilka som är skrivna helt spontant eller som är betalda. För att avgöra detta krävs en enorm kontrollapparat, amerikanska myndigheter skulle behöva sålla igenom miljontals inlägg. Eftersom det finns en risk för patientskador – viktiga uppgifter kan saknas i samband med ett inlägg – så är det dock högaktuellt att hitta ett sätt att se till att reglerna efterlevs.
I Sverige finns ingen direkt motsvarighet till dessa influencers, men däremot flera som skriver om hälsa och olika typer av sjukdomar. Gränsdragningsproblematiken finns även här, men har inte samma magnitud och bakgrund.
Exempel på inlägg från Louise Roe, som lever med psoriasis. Den som klickar på länken kommer direkt till en sida för läkemedlet Otezla.