Möt Ebba Fåhraeus – VD på life science-inkubatorn SmiLe

Ebba Fåhraeus

På Medicon Village i Lund ligger SmiLe Incubator, life science-inkubatorn med VD:n Ebba Fåhraeus i toppen. Ebba har varit egenföretagare, haft en mängd styrelseuppdrag och besitter erfarenheter från fler branscher än de flesta. På hennes CV trängs uppdrag inom snabbrörliga konsumentvaror, kommunikation, tung industri, IT – och även life science.

Berätta om SmiLe!
– SmiLe är en företagsinkubator som hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina innovationer. I nuläget delar 25 bolag på våra lokaler, som arbetar med allt från medicinteknik och diagnostik till e-hälsa och food tech. Vi har ett tätt samarbete med Lunds Universitet och mycket av deras forskning hamnar som bolag här. Men vi har ingen exklusivitet – man är välkommen så länge man arbetar med en produkt eller tjänst som så småningom ska rekommenderas, förskrivas eller användas av vården. Andra krav är att din idé eller affärsmodell ska ha någon slags innovationshöjd, vara skalbar, samt att bolaget består av ett team. Vi vill stötta växande bolag, inte enskilda personer med ett annat heltidsjobb.

”Då passar man in i vår flora och SmiLe kan erbjuda kompetensen, nätverket och expertisen som kan stötta verksamheten.”

– Jämställdhet och mångfald faller sig naturligt på SmiLe; en tredjedel av våra grundare är kvinnor och vi har runt 15–25 olika nationaliteter här. Vi håller våra möten och skriver vårt material på engelska eftersom det alltid finns någon som inte pratar eller förstår svenska.

På vilket sätt hjälper inkubatorn bolagen?
– Precis som på alla inkubatorer får man affärscoaching, i vårt fall av seniora coacher med bakgrund i industrin. Det gör att vi kan stötta på ett sätt som är anpassat efter vår bransch. I våra lokaler får bolagen tillgång till tio välutrustade labb med instrument för alla typer av analyser, vilket är helt unikt för Sverige. Ett annat viktigt dragplåster för många att komma hit är närheten till branschkollegor. Genom det kan bolagen på ett enkelt sätt hjälpa varandra. Vi genomförde en mätning i fjol som visade att hela 60 % av våra bolag köpte tjänster från någon annan i inkubatorn.

”Här slipper man ringa runt efter information – svaret finns förmodligen i fikarummet.”

– Vi gör mycket för att hjälpa företagen att närma sig varandra, från pubkvällar och fester till gemensamma frukostar med relevanta föreläsningar. Vidare ser vi gärna att man stannar hos oss även om man inte behöver mer coachning. Flera av våra alumni-bolag fortsätter använda lokalerna och delta på våra träffar. Om vi vill att bolagen ska lära av varandra kan vi inte slänga ut någon – då skulle alla som lärt sig någonting försvinna.

Varför heter ni SmiLe?
– Jag gjorde ett litet arbete och fick igenom ett namnbyte när jag började här. Det gamla namnet var långt, krångligt och tråkigt. Dessutom sa folk ofta fel. Man kan inte ha ett varumärke som ingen kan uttala och ännu mindre komma ihåg. Därför är SmiLe jättebra! Men visst fanns det lite tveksamheter och vissa ifrågasatte om det var tillräckligt seriöst.

”Men seriositet är ingen bristvara i den här branschen – därför kändes det helt rätt med ett namn som får en att dra på smilbanden.”

– Idag får vi mycket uppskattning och beröm för namnet, vilket såklart är jätteroligt.

Vad driver dig?
– Jag tycker väldigt mycket om att göra affärer! Men i längden drivs jag nog av att identifiera vad som inte fungerar eller kan göras bättre. Jag går igång på att förändra och förbättra, och det gör man ju om man är lite missnöjd med saker och ting.

Hur vill du fortsätta förbättra och förändra SmiLe?
– Jag vill se en förbättrad finansieringsstruktur för alla inkubatorer i Sverige. Idag är vi väldigt kortsiktigt finansierade och det ställer till en del problem.

”Om Sverige vill bli världsbäst på innovation måste vi ha strukturer där aktörer kan arbeta långsiktigt.”

– För SmiLes egen del ska vi bli ännu bättre på social innovation och food tech, som vi arbetar allt mer med. Inom det sistnämna har både vi och samhället mer att lära – idag vet man ju att allt fler sjukdomar härstammar från tarmsystemet och påverkar förmågan att ta emot behandlingar. Det tycker jag är väldigt spännande och viktigt.

Vad gör du på fritiden?
– Jag älskar att rida, fast jag gör det inte på grund av tidsbrist. Men jag är tokig i Japan och samlar på allt från porslin till kimonos. Hemma har jag till och med en japansk trädgård, där jag gärna spenderar mina lediga stunder. Jag gör varken yoga eller mediterar – men jag rensar ogräs. Det har nog samma effekt på mig.

Namn: Ebba Fåhraeus
Yrke: VD på Smile
Bor: Villa i Bjärred
Familj: Två vuxna barn och katten Celine
Intressen: Rida, vandra och är tokig i Japan

Facebook
Twitter
LinkedIn