Låt oss måla upp ett scenario för dig. Klockan är 15.45. Du sitter i mötesrummet tillsammans med dina kollegor sedan 45 minuter tillbaka. Kaffet i koppen har börjat kallna, luften i rummet är kvav. Förutom föreläsarens monotona röst hörs knarranden runt omkring dig, kropp möter hård stolsyta, dina kollegor börjar vrida sig i kontorsstolarna.
Framför er hålls en powerpointpresentation, en väldigt innehållsrik sådan. Föreläsaren har velat få in så mycket information som möjligt i sina slides och de verkar aldrig ta slut. Du har suttit ner i samma position och träsmaken tycks ha spridit sig från rumpan, längs ryggraden ändå upp till hjärnan. Har inte föreläsaren en väldigt sövande röst? Om du ändå kunde få blunda lite, lite med ena ögat. Vad sa hen? Över hälften kvar? Du ser hur en liten sten faller från taket med den skarpa lysrörslampan, ner på dina måndagstunga axlar och trycker dig ännu längre ner i: powerpoint-graven.
Ovanstående scenario är ingenting vi önskar utsätta andra för eller framförallt själva utsättas för. Som tur är kan vi undvika detta genom att kombinera neurovetenskap, design och inlärningsteori. Det är neuroforskaren Jared Horvath vid Melbourne University som forskar på hur digital teknik påverkar vår inlärning och tittar på hur vi kan effektivisera den med ljud, bild och text. Tack vare sin forskning kan han nu presentera hur vi på bästa sätt gör en powerpointpresentation utan att tråka våra åhörare till döds.
Vissa saker kommer kanske inte som en överraskning, men är väl värda att påminnas om. Om du vill att dina åhörare ska överleva dina presentationer. Och det vill du ju.
Det här säger neurovetenskapen om powerpointpresentationer:
1. Vi kan inte lyssna och läsa samtidigt.
Vad dina kollegor än säger om sin fenomenala förmåga att multitaska säger neurovetenskapen efter MR-röntgen av våra hjärnor något annat. Helt enkelt handlar det om att två sinnen tävlar med varandra samtidigt, hörseln och synen. När vi läser lyssnar vi till vår egna inre röst som ”uppläsare”. Om någon talar samtidigt är det som om två personer talar i mun på varandra, säger Jared Horvath. Hjärnan börjar hoppa mellan de två rösterna som slåss om att lyssnas till. Det gör det inte bara svårt att fokusera, det är också otroligt irriterande. Och du vill inte göra publiken till din noggrant ihopsatta powerpoint irriterade.
Lösning: Vi vet att det är lockande. Men ha inte för mkt text på din presentation. Texten i dina slides ska inte vara stödord för dig själv. Och nej det spelar ingen roll om du har mycket text men säger till dina åhörare att ”de inte behöver läsa”. Vi lovar, de kommer försöka göra det ändå.
2. Vi minns bättre i bilder
Säg det med hjälp av en bild! En bild säger mer än 1000 ord, absolut. Men faktum är att neurovetenskapen visar också att om du kompletterar det du säger med en bild, är det mer troligt att vi minns det du säger. Bilder gör att vi kan ta in det du säger mycket lättare. En bild kan också göra att dina åhörare refererar till samma sak. Ordet hem associeras på olika sätt beroende på person. Men visar du en bild på vilken sorts hem du vill prata om, har alla samma utgångsläge.
Lösning: Testa om du kan ersätta texten på en hel slide med bara en bild och berätta det du vill säga.
3. Vi bryr oss om vilka färger du väljer
1 av 12 män och 1 av 200 kvinnor är färgblinda och har därför svårt att skilja vissa färger från varandra eller till och med se vissa färger alls. Ofta vet du kanske inte vilka på ditt möte som är färgblinda eller inte, men även utan färgblindhet kan vissa färgkombinationer göra ont att titta på.
Lösning: Lek inte för mycket med färgerna. Ha höga kontraster, en vit bakgrund är ofta ett säkert kort.
4. Vi vill inte se en rörig slide utan kontinuitet
Ögat vill följa ett mönster i powerpointen. Om dina slides har olika layout på varje sida blir det svårt att följa med. Jared Horvath tror inte att vi läser rubriker på powerpoints därför att det är där företagets logga brukar placeras. Vi skippar det helt enkelt, för att gå direkt till brödtexten eller följande punkter.
Lösning: Välj en enkel layout utan för mycket krusiduller till din powerpoint och håll dig till den!
5. Vi är rätt dåliga på att hålla fokus
Det är svårt att mäta människors koncentrationsförmåga eftersom den beror på så många olika faktorer och skiljer sig åt från individ till individ. Det handlar också om tajming och kanske otur. Vi kanske hoppade över frukosten, sov dåligt eller hade ett jättetråkigt möte precis innan din fantastiska powerpoint-föreläsning. Eller så har vi bara suttit lite för länge och lyssnat.
Lösning: Ju kortare du kan hålla en presentation desto bättre. Hur bra den än är, är det lätt att vi blir sövda av en monoton redovisning. Men en bra regel är att bryta upp och väcka din publik var tionde minut. Det kan vara med en oväntad bild, be alla ställa sig upp, eller dra en anekdot mitt i din redovisning som fungerar som en omstart. Vi älskar trots allt en bra historia.
Lycka till!