Sverige har aldrig varit mer digitalt än nu, men med ökad digitalisering kommer också nya utmaningar. En ny rapport från Internetstiftelsen kartlägger svenskarnas internetvanor och belyser allt från e-tjänster och sociala medier till näthat och digital övervakning. Rapporten pekar på stora skillnader mellan generationerna: medan unga navigerar det digitala landskapet utan problem, möter äldre svenskar allt större hinder.
”Svenskarna och internet 2024” från Internetstiftelsen ger en djupgående bild av Sveriges digitala landskap. Rapporten visar att hela 95 procent av svenskarna använder internet dagligen, och bland vuxna i arbetsför ålder är siffran så hög som 100 procent. Trots detta kvarstår utmaningar för vissa grupper, främst äldre svenskar. Särskilt kvinnor över 75 år kämpar med att hålla jämna steg med den digitala utvecklingen, och faktum är att var femte svensk behöver hjälp med ”det digitala”.
Sociala medier är en central del av mångas vardag och underlättar kontakten med vänner samt möjligheten att skapa nya bekantskaper. Men baksidan av dessa plattformar har blivit alltmer påtaglig, särskilt för unga kvinnor. Sociala jämförelser leder ofta till känslor av otillräcklighet och ensamhet, och många uppger att de spenderar mer tid än de önskar på sociala medier. Samtidigt ökar pressen att synas och vara ”på topp”.
En av de mest omdiskuterade frågorna i årets rapport rör svenskarnas syn på digital övervakning. Hela 90 procent av svenskarna är positiva till att polisen ska ha rätt att övervaka privata konversationer vid misstanke om brott, och många vill dessutom utöka detta till mindre allvarliga brott. Endast en liten andel, främst unga män, värnar i första hand om sin integritet. Stödet för kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentliga platser är också starkt, även om unga är något mer skeptiska än äldre generationer.
Svenskarna har också snabbt anammat digitala betalningslösningar. De flesta använder appar för att förenkla sina köp, och Swish är den i särklass mest populära betaltjänsten. Framför allt unga föredrar att ”blippa” mobilen vid betalning i butik. Däremot använder äldre generationer digitala betalsätt i lägre utsträckning, vilket riskerar att exkludera dem i ett allt mer digitaliserat samhälle.