Visst kändes det lite banbrytande när de första TV-apparaterna med internetuppkoppling kom? Det var bara början, början på sakernas internet alltså. Men vi använder oss helst av det mer bekanta begreppet Internet of Things (IoT), som helt enkelt betyder att saker/apparater är uppkopplade till nätet. Finns det någon sak som inte skulle kunna bli uppkopplad är kanske frågan man ska ställa sig. Enligt OECD ligger Sverige på en 7:e plats vad gäller hur många saker som är uppkopplade. Analysfirman Machina Research har beräknat att det genomsnittliga antalet uppkopplade saker per person kommer att vara 6 stycken om 5 år, sett till hela Norden.
Man brukar säga att ”allting kommunicerar”, och kanske gäller det mer nu än någonsin när dockor, kylskåp och klockor sammankopplas med hela världen och kan kommunicera direkt med användarna. Just dockan ”Hello Barbie” kan prata direkt med barnet genom en molnbaserad chattbott. Vi som jobbar med marknadsföring får därmed större möjligheter att kommunicera samtidigt som vi måste anpassa oss till kundens nya förväntningar. Intressant är att vi får tillgång till data om hur kunden beter sig. Data som sedan kan användas för att anpassa kommunikationen eller fungera som underlag till vidare produktutveckling.
För sjukvården kan IoT betyda mycket. Vissa sjukhus har börjat testa ”smarta sängar” som säger till när sängen är ledig och när patienten försöker stiga upp. Sängarna kan dessutom ställa in sig själva så att rätt stöd och madrasshårdhet ges till varje enskild patient, utan att sjuksköterskor behöver tillkallas. IoT öppnar även upp för en bättre integrering mellan sjukvård och patient med t.ex. apparater som i realtid mäter blodtryck hos patienter med hjärtproblem.
Allting behöver naturligtvis sammanvägas med frågan om integritet och risken för att kunden känner sig obefogat övervakad och spammad. Kundnyttan måste vara väldigt tydlig från början till slut, då kan uppkopplade saker vara en ny värdefull kommunikationskanal som hjälper till att bygga och stärka varumärket.