Vi plockar life science-russinen ur Cannes-kakan
Bland världens förmodat bästa kampanjer inom life science som tävlar i Reklam-VM, Cannes Lions, finns en hel del spännande. Vi har valt ut några tävlande som gjort intryck – låt dig inspireras!
Det är kanske inte allmänt känt att det finns en life science-kategori i Reklam-VM som årligen hålls i franska Cannes. Men, bland Epic splits, Zlatans och trummande Cadbury-apor (jodå, den har faktiskt vunnit) finns alltså en kategori som heter Lions Health, med ett gäng underkategorier där vi fokuserat på ”Pharma”.
För oss är det superspännande att se vad som händer hos resten av världens hälsobyråer – och för dig är det en chans att inspireras av världens bästa hälso- och läkemedelsreklam. Nåväl, nu till höjdpunkerna:
Vi börjar med Grand Prix-vinnaren Breathless choir där Philips visar problemen kring respiratoriska sjukdomar genom att samla sångare som på grund av sjukdom inte längre kan sjunga som förr och som är beroende av syrgas. Kampanjen är snygg, elegant och berör även om den är en smula omständlig. Om den är värdig priset som årets bästa reklam inom life science? Det är upp till dig!
Guldvinnaren Last words spelar på finstämda känslomässiga strängar för att öka medvetenheten bland indiska läkare om vikten av palliativ vård. Eftersom läkarna gör allt för att hålla patienten vid liv görs väldigt lite palliativa insatser, och de många fall uttalas patientens sista ord till sjuksköterskor och inte anhöriga. Gripande, angeläget och lättförståeligt, även på marknader utanför Indien.
En av silvervinnarna, Touching diabetes, stod ut eftersom de använder den senaste tekniken smart för att berätta om skillnaderna mellan Astra Zenecas olika diabetespreparat i mässmiljö. Du vet ju själv att mässor kan vara lite svårtuggade och att stora investeringar inte alltid leder till monterbesök. Touching diabetes visar att hypermoderna lösningar kan vara så mycket mer än bara gimmickar och så mycket roligare än roll-ups.
Kolla in sajten för att se alla vinnare – det finns mycket gött. Och även sånt som får en att undra om juryn druckit lite väl mycket bjudvin innan överläggningarna.